Comber z sarny na podium, ale kaczka poleciała dalej
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich. W szranki o palmę pierwszeństwa stanęły 784 koła. Z Lubelszczyzny zgłosiło się 105 zespołów. Lubelski półfinał przeprowadzono 22 czerwca w Nałęczowie. Gminę Łabunie oraz Zamojszczyznę reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Ruszowa. Potrawa konkursowa to: Comber z sarny na poduszce z kulaszy w towarzystwie sosów tricolore: czerwonego z żurawiny, brązowego z prawdziwków i zielonego z hałajdy.
Wybór nie był łatwy. Wszystkie potrawy miały w sobie „to coś”. Liczył się jednak smak, wygląd i nawiązanie do tradycji. Ostatecznie decyzją Jury III miejsce przyznano KGW Ruszów. II miejsce zdobyło KGW Sadurki. Najlepszą potrawą Lubelszczyzny w tegorocznej edycji została kaczka z modrą kapustą zaproponowana przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Swojaki Tarzymiechy Trzecie. To właśnie kaczka z Tarzymiech poleci we wrześniu na ogólnopolski finał do Poznania.
Kaczka z TARZYMIECH, a nie z Tarzymiechów ?
Brawo dla Pan z KGW Swojaki. Kaczkę próbowałam osobiście i jak najbardziej zasłużyła na pierwsze miejsce ?
No cóż, danie z KGW Ruszów nie miało sobie równych. Czyżby to była ustawka? Bo aż trudno uwierzyć, że takie danie nie przeszło. Nazwa, przepis, tylko lokalne składniki.