Emeryci z woj. lubelskiego wolą przelewy świadczenia na konto bankowe niż “do ręki”

0
586

Seniorzy polubili się z rachunkami bankowymi. W województwie lubelskim już 67 procent emerytów otrzymuje świadczenie z ZUS na konto w banku. Dziś w Zamościu seniorzy skorzystali z prelekcji o tym, jak bezpiecznie korzystać z usług bankowych.

Z danych Narodowego Banku Polskiego wynika, że 57 proc. osób powyżej 59 roku życia ma konto w banku. Wśród klientów Zakładu Ubezpieczeń Społecznych ten odsetek jest znacznie większy. W skali Polski 73 proc. emerytów pobiera swoje świadczenie na rachunek, w województwie lubelskim nieco mniej – 67 proc. Dziesięć lat temu z takiej możliwości korzystał tylko co drugi senior.

W Zamościu o emeryturze na rachunek

W ramach „Dnia Seniora” ZUS zorganizował dziś (5 listopada) w Zamościu spotkanie o tym, jak bezpiecznie korzystać z bankowości, z udziałem przedstawicieli Banku Pocztowego. W wykładzie uczestniczyło około stu słuchaczy Zamojskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Seniorzy mogli także dopytać eksperta ZUS o emerytury i renty rodzinne.

ZUS za cyfrową edukacją 

ZUS od lat pracuje nad zmniejszeniem cyfrowego wykluczenia seniorów. Organizuje konkursy dla banków i instytucji finansowych, które promują pobieranie emerytur i rent na konto. Zwycięskie podmioty oferują starszym klientom ZUS dostęp do darmowych rachunków bankowych. W lipcu Zakład zawarł umowę o współpracy w zakresie promocji bezgotówkowej formy odbioru świadczeń z Bankiem Pocztowym. Zgodnie z porozumieniem za prowadzenie konta nie trzeba ponosić żadnych opłat, jeśli co miesiąc wpływa na nie renta lub emerytura.

Przelew emerytury na konto to większe bezpieczeństwo dla emerytów, a dla ZUS mniejsze koszty obsługi świadczeń. Wypłaty emerytur i rent gotówką kosztują rocznie ok. 240 mln złotych, natomiast za przelewy na konto Zakład nie wydaje ani grosza.

Poprzedni artykuł„Wiecznie siebie nowego głodnym, jak żuraw z szyją w przyszłość wyciągniętą” – wystawa poświęcona Bolesławowi Leśmianowi
Następny artykułDebata o niepodległości
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments