26 stycznia w Hotelu Artis odbyła się wyjątkowa kolacja charytatywna przygotowana przez dwunastu szefów kuchni z Lubelszczyzny.
Kolacja była finałem odbywających się w Artisie warsztatów kulinarnych pod nazwą „Kucharze dla regionu i siebie – Kucharze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy i przyjaciele”. Szefowie zaserwowali ucztę kulinarną przygotowaną z produktów lokalnych, pochodzących z Lubelszczyzny.
Kucharze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy na czele z Jackiem Jakubczakiem (Szef Kuchni w Bon Apetit w Lublinie) oraz Marcinem Sikorą (Szef Kuchni w Restauracji Esencja w Hotelu Artis) przygotowali kolację w stylu fine dining.
Całkowity dochód z kolacji został przeznaczony dla podopiecznych Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Zamościu. Na kolacji obecni byli Członkowie Zarządu PSONI – Jadwiga Stromkie oraz Marian Kondrat.
W kolacji uczestniczyła także Anna Augustyniak – Sekretarz Województwa Lubelskiego, która zachęcała do przekazywania swojego 1% podatku na lokalne organizacje pożytku Publicznego.