Prawidłowa praca mózgu jest niezwykle ważna dla funkcjonowania całego organizmu. Problemy z koncentracją dotykają zazwyczaj osoby, które prowadzą nieregularny tryb życia oraz spożywają zbyt mało produktów bogatych w tłuszcze i witaminy. Poznaj pięć produktów, które w naturalny sposób stymulują układ nerwowy i pomagają zachować zdrowie.
Ryby – nie tylko na koncentrację
Dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego i ryby wcale nie musi być niezdrowa. Zachowanie balansu w spożywaniu mięsa oraz ryb jest bowiem korzystne, dla pracy układu nerwowego. Produkty te zawierają wysoką ilość witamin z grupy B, które są bardzo istotne dla zachowania odpowiedniego działania mózgu, a co za tym idzie koncentracji. Warto wiedzieć, że ryby, szczególnie morskie zawierają również kwasy omega 3, niezwykle ważne dla kondycji naszego ciała i umysłu. Zawarte w mięsie oraz rybach białko pomaga także w budowie nowych komórek, między innymi tkanki mięśniowej. A co z osobami, które stosują dietę wegańską? Oczywiście one także mogą dbać o swoje zdrowie, spożywając większą ilość warzyw strączkowych oraz tofu. Podobnie jak mięso i ryby zawierają one korzystne składniki spośród których warto wymienić selen, żelazo, mangan czy cynk. Przyczyniają się do budowy komórek mózgowych oraz pomagają w skupieniu uwagi.
Orzechy i produkty z pełnego ziarna
Przy zachowaniu dobrej koncentracji niezwykle ważne jest również spożywanie pieczywa z pełnego ziarna. Zboża take jak owies, pełnoziarnista mąka czy kasze są pełne witamin oraz mikroelementów, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Przy przyrządzaniu potraw z pełnym ziarnem ważna jest minimalna obróbka termiczna, ponieważ wysokie temperatury niszczą wiele korzystnych związków, które wspierają nasz organizm. Smaczną i zdrową alternatywą dla słodyczy, które bardzo często zbytnio stymulują nasz mózg, są orzechy. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu oraz pierwiastków takich jak mangan, selen czy cynk są one korzystne dla koncentracji. W gazetce promocyjnej Biedronka można znaleźć szeroki wybór orzechów różnych rodzajów, w przystępnej cenie, co sprawia, że możesz sięgać po nie jeszcze częściej.
Jaja i mleko – zdrowe czy niezdrowe?
Spożywanie mleka krowiego w dużych ilościach może być nie zdrowe, aczkolwiek umiarkowane jedzenie nabiału jest korzystne dla naszego umysłu. Jeżeli dokuczają nam problemy z trawieniem białka zawartego w produktach mlecznych, dobrym rozwiązaniem jest sięganie po zamienniki takie jak mleko migdałowe, ryżowe czy owsiane. Zawierają one jeszcze więcej korzystnych dla pracy mózgu składników, a jednocześnie są lepiej przyswajalne przez organizm. Mleka roślinne są bogactwem witamin z grupy B, a także witaminy A i D. Można zakupić je w sklepach i na okazjach promocyjnych. W Rzeszowie istnieje wiele sklepów oferujących dobrej jakości, zdrowe produkty, dlatego warto kupować je jak najczęściej.
Jeżeli chodzi o jajka wbrew powszechnej opinii są one bardzo zdrowe i można spożywać je nawet do kilku sztuk w ciągu dnia. Swoje zbawienne działanie dla układu nerwowego zawdzięczają one zawartości witaminy D. Jest ona znacznie wyższa w jajkach z wolnego wybiegu, dlatego warto sprawdzać jakość zakupionych produktów. Jeżeli chcemy zadbać o naszą koncentrację warto kupować także oleje, najlepsze są te nierafinowane. Oczywiście, nie należy zapominać o warzywach i owocach, które stanowią podstawowe źródło witamin dla każdego układu, a także wspierają organizm do codziennej pracy. Warto wspomnieć w szczególności o strączkowych warzywach zielonych takich jak groszek czy fasola, ale również o sałacie, rukoli czy roszponce, które ze względu na wysoką zawartość mikroelementów są korzystne dla koncentracji.
”Ledwie się poruszysz patrzysz reklama
A już ci ktoś wpycha gówno do gardła
Nie można przecież dać temu miana pożywienia
Co składa się po części z chemii i cierpienia
Tyle w tobie bólu zgrozy strachu przerażenia
Które zjadasz wraz z martwym ciałem zwierzęcia”
yt.com – janusz reichel – nie jem mięsa