Z roku na rok obserwujemy coraz większe zainteresowanie uprawą ziół w przydomowych ogródkach i na większych mieszkaniowych balkonach. Zioła zyskują na popularności gdyż łączą w sobie kilka istotnych cech i funkcji. Ich główną zaletą są szerokie możliwości zastosowania w kuchni. Zastosowanie ziół wzbogaca znacząco smak i aromat przygotowywanych potraw. Zioła potrafią też nadać potrawom niezwykłe walory zapachowe. Można je również zastosować w ogrodach jako rośliny ozdobne. Niezwykle ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie funkcji leczniczej ziół, co z kolei może się przyczynić do zmniejszenia ilości wykorzystywanych w codziennej diecie produktów farmaceutycznych.
Właściwości lecznicze nasion ziół.
Nasionom licznych ziół od stuleci przypisywane się szerokie właściwości lecznicze i prozdrowotne. Ich właściwości przynoszą ulgę w różnorodnych schorzeniach i dolegliwościach. Nasiona ziół z powodzeniem zwalczają stany zapalne organizmu, działają antybakteryjnie, chronią przed nowotworami, obniżają poziom całkowitego i tzw. złej frakcji cholesterolu LDL, trójglicerydów, regulują poziom glukozy we krwi, chronią wątrobę, nerki i układ trawienny a nadto ze względu na swoje antybakteryjne działanie pomagają w zwalczaniu chorób dermatologicznych.
Najbardziej znane nasiona ziół.
Za najbardziej znane nasiona ziół mające niezwykle dobroczynne działanie dla organizmu uchodzą:
- Nasiona bazylii. Niezwykle popularne, które są często stosowane w charakterze przyprawy. Najczęściej kojarzą się nam z kuchnią włoską. Posiadają intensywny smak i wyjątkowy zapach. Nasiona wykazują szereg właściwości antybakteryjnych, rozkurczowych a nawet przeciwgrzybiczych.
- Nasiona czarnuszki. Cenione już w starożytności. Stanowią bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów, flawonoidów białka i błonnika. Ich dobroczynne działanie pozwala w naturalny sposób bez stosowania farmaceutyków obniżyć ogólny poziom cholesterolu a zwłaszcza najbardziej szkodliwej dla zdrowie tzw. złej frakcji cholesterolu LDL. Pomogą w zwalczeniu dolegliwości układu krążenia oraz wspomogą w walce z otyłością.
- Nasiona dziurawca. Działają uspokajająco i przeciwdepresyjnie. Idealnie sprawdzą się dla wszystkich pragnących zaznać spokoju i stanu odprężenia. Poza tym pomogą w leczeniu dolegliwości wątroby gdyż skutecznie oczyszczają organizm z toksyn.
- Nasiona waleriany. Idealnie sprawdzą się dla osób, którzy nie potrafią zasnąć i szukają sposobu na ukojenie nerwów.
- Nasiona estragonu. To idealny wybór dla wielbicieli kuchni francuskiej. Można je dodać do masła, albo aromatyzować nimi ocet. Co ciekawe nasiona wykazują pomocne działanie nawet przy napadach padaczkowych.
- Nasiona hyzopu lekarskiego. Wspierają pracę układu immunologicznego. Przyspieszają leczenie infekcji układu oddechowego, wszelkie stany zapalne a nawet skutecznie pomagają w profilaktyce cukrzycy.
- Dzięgiel litwor. Z jego dobroczynnych nasion korzystali już średniowieczni mnisi. Na przestrzeni wieków jego nasiona nie straciły na popularności.