Koło Gospodyń Wiejskich w Mokrem realizuje ambitny projekt o nazwie “Z lasu na zapiecek”. Jest to inicjatywa, która pozwoliła kwalifikować się Gospodyniom z Mokrego do prestiżowej II edycji ogólnopolskiego konkursu dla KGW pod nazwą “Natura od kuchni”. Program ten, wspierany środkami pochodzącymi od Skarbu Państwa – Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe oraz Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych, ma na celu promowanie zdrowej żywności pochodzenia leśnego oraz popularyzację Lasów Państwowych.
Głównym celem projektu “Z lasu na zapiecek” jest zorganizowanie konkursu kulinarnego, skierowanego do KGW z terenu Gminy Zamość. Konkurs polega na przygotowaniu i zaprezentowaniu potrawy, której składnikami będą produkty pochodzące z lasu. Działania projektowe mają na celu promowanie Lasów Państwowych, kultywowanie i propagowanie tradycji kulinarnych gospodarstw domowych w regionie, a także popularyzację dziedzictwa przyrodniczego regionu, promocję tradycji kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie oraz zachęcanie mieszkańców wsi do społecznej aktywności.
Zgłoszenia do konkursu będą przyjmowane w okresie od 15 czerwca 2023 roku do 17 lipca 2023 roku. Finał i rozstrzygnięcie konkursu odbędą się podczas plenerowego wydarzenia pod nazwą “Festyn rodzinny z susłem” w dniu 23 lipca 2023 roku, w miejscowości Mokre.
To doskonała okazja dla miłośników kulinariów oraz osób zainteresowanych dziedzictwem przyrodniczym regionu, aby wziąć udział w konkursie i zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.