W cieplejsze dni każdy marzy o zjedzeniu czegoś dobrego z grilla. Oprócz standardowych potraw z grilla często mamy ochotę na jakąś przekąskę. Co można przygotować na szybko tak, aby smakowało przepysznie? Przedstawiamy nasze propozycje na szybkie przekąski z grilla.
1. Camembert z grilla
Pyszny camembert z grilla z dodatkiem żurawiny to obowiązkowa przekąska każdego grilla. Jak ją szybko przygotować?
Składniki:
- 360 g camembertu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta pieprzu czarnego
- po 2 łyżki żurawiny na każdego camemberta
Sposób przygotowania:
Do przygotowanego naczynia wlać oliwę z oliwek oraz dodać przyprawy. Do marynaty włożyć camemberty. Odstawić na 30 minut. Ser położyć na grillu, trzymać aż do czasu przyrumienienia się. Tak grillować go z obu stron.
Podanie:
Gotowego camemberta serwować z żurawiną. Smacznego!
2. Grillowana kukurydza
To idealna i szybka przekąska do zrobienia przez każdego. Przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- dodatkowo ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Na początek ostrożnie usunąć liście z kukurydzy. Następnie opłukać kukurydzę i oprószyć solą i pieprzem, a później posmarować oliwą z oliwek. Można posypać ją też ulubionymi ziołami. Ułożyć kukurydzę na grillu, gdzie trzymać ją po 20 minut z każdej strony lub do czasu zrumienienia.
Podanie:
Grillowaną kukurydzę można podawać jako przekąskę lub dodatek do drugiego dania.
3. Cukinia z grilla w czosnkowej marynacie
Cukinia to idealne warzywo na grilla. Jak szybko można przygotować ją?
Składniki:
- jedna cukinia
- 2 ząbki czosnku
- ¼ oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Umyć cukinię i przekroić na cztery części. Nie obierać jej ze skórki. Obrać i umyć ząbki czosnku. Przygotować miskę, a w niej marynatę z oliwy z oliwek, czosnku oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki marynaty zblendować. Do przygotowanej marynaty dodajemy cukinię, a następnie chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie można grillować cukinię po 10 minut z obydwóch stron lub do czasu aż cukinia zmięknie i będzie rumiana.
Podanie:
Pyszną cukinię w marynacie czosnkowej serwować jako przekąskę. Będzie doskonałym uzupełnieniem sałatek bądź dodatkiem do grillowanych mięs.
4. Grillowany bakłażan z pomidorami i kozim serem
Grillowany bakłażan z pomidorami i kozim serem przypomina o kuchni śródziemnomorskiej. Jak sprawić, aby ta przekąska była idealna?
Składniki:
- bakłażan
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 120 g koziego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Umyć, osuszyć bakłażana, a następnie pokroić w plasterki. Umyć pomidory, czosnek i pokroić je drobno. Do przygotowanej miski wlać oliwę z oliwek, dodać sól i pieprz oraz plastry bakłażana. Grillować bakłażana z obu stron po około 5 minut albo do miękkości. W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszać pomidory, z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu z dodatkiem oliwy z oliwek. Pokruszyć kozi ser.
Podanie:
Grillowanego bakłażana podawać z pomidorami i pokruszonym kozim serem. Bon apetit!
5. Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki to majstersztyk na każdej imprezie. Zawsze znikają w mgnieniu oka. Tak samo jak pyszne żeberka z grilla w amerykańskim stylu. Pyszne, soczyste mięso, to coś, co trafi w gust każdego. Jak zrobić szybkie szaszłyki z kurczaka?
Składniki:
- jedna pierś z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Umyć kurczaka, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać do tego jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć oraz włożyć do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso wyciągnąć z lodówki pół godziny przed rozpoczęciem grillowania. Przygotować patyczki do szaszłyków, zamoczyć na chwilę w wodzie, dzięki temu nie będą się one przypalać. Na nie ponabijać po kilka kawałków kurczaka. Grillować z każdej strony do czasu uzyskania złotego koloru.
Podanie:
Szaszłyki z kurczaka podawać z sosem czosnkowym, warzywami lub sałatką.
6. Młode ziemniaki w boczku
Młode ziemniaczki w boczku, to doskonała przystawka na grilla. Są bardzo dobre i nieskomplikowane w wykonaniu.
Składniki:
- 10 sztuk ziemniaków
- 100 g plastrów boczku wędzonego nie parzonego
- szczypta soli i pieprzu
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Na początek należy dokładnie wyszorować ziemniaki. W przygotowanym garnku z osoloną wodą, podgotować ziemniaki do czasu, gdy będą prawie miękkie. Odlać ziemniaki i ostudzić je. Następnie plastry boczku rozciąć wzdłuż. Ziemniaki owijać boczkiem oraz spinać wykałaczką. Na grillu ułożyć ziemniaki z boczkiem i grillować około 10 minut. Jeśli boczek szybciej będzie zarumieniony, to można ściągnąć je.
Podanie:
Młode ziemniaki w boczku podawać jako dodatek do mięs, ryb, warzyw lub sałatek. Jest też idealną przekąską, którą można skonsumować samą.
7. Jabłka z grilla
Grillowane jabłka, to przepis na szybki deser dla dzieci oraz dorosłych. Koniecznie go wypróbuj.
Składniki:
- 3-4 jabłka
- do wyboru:
- 4 łyżeczki konfitury, np. jagodowej
- 3 łyżki świeżych jagód
Sposób przygotowania:
Umyć jabłka, odciąć górę jabłek oraz wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ułożyć na rozgrzanym grillu. Trzymać je po około 7 minut z każdej strony. Kolejnym krokiem jest ściągnięcie jabłek z grilla, a następnie uzupełnienie dziury po gniazdach nasiennych dowolną konfiturą lub świeżymi jagodami.
Podanie:
Jabłka z grilla można podawać również z dodatkiem miodu i płatków migdałów lub z lodami.
8. Pieczarki faszerowane serem feta
To oryginalna przekąska na grilla, która zaskoczy każdego. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 200 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kremowego twarożku, np. Philadelphia
- 2 łyżki masła
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Umyć, oczyścić pieczarki oraz usunąć trzonki. Kapelusze pieczarek przełożyć na ręcznik papierowy. Obrać ząbki czosnku i przepuścić przez praskę. Trzonki pieczarek posiekać. W misce ser feta zgnieść widelcem, dodać kremowy twarożek i wszystko razem wymieszać. Dorzucić do tego ząbki czosnku oraz trzonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i ponownie przemieszać. Ten farsz nakładamy na kapelusze. Na każdy farsz nałożyć odrobinę masła. Grillować pieczarki gdzieś przez ok. 10-15 minut.
Podanie:
Pieczarki faszerowane serem feta można konsumować z sałatką, sosem czosnkowym lub bagietką.