Zupa za 7 zł, naleśniki za 13 zł, danie za 20 zł. “22 400 Restauracja” juz otwarta

0
1010

 

W samo południe 22 lutego przy ulicy Żeromskiego 8 Prezydent Andrzej Wnuk oraz Kierownik Centrum Integracji Społecznej Barbara Gajos oficjalnie otworzyli nową restaurację w Zamościu o chwytliwej nazwie “22 400 Restauracja” Na powitanie gości zespół restauracji przygotował pyszne rogaliki, a jako danie główne zaserwował kolorowe pierogi i naleśniki, w wersji wege, ponieważ była to Środa Popielcowa.

Prezydent Andrzej Wnuk w słowach powitania opowiedział Gościom o o inicjatywie i początkach tworzenia się „22 400 Restauracja”.

Pomysłodawczynią powstania nowego miejsca na kulinarnej mapie miasta była Barbara Gajos, którą prezydent określił jako spiritus movens tego otwarcia, wspominając pierwszą rozmowę o restauracji: „Jest pomysł żeby powstała Spółdzielnia Socjalna, czy miasto Zamość ze Stowarzyszeniem Nowa Szansa w to wejdzie?” – takie pytanie było początkiem tworzenia „22-400 Restauracja”.

„Jeżeli pani chce mieć to na głowie, czemu nie. Byliśmy jak najbardziej za tym, cieszymy się że są osoby w mieście, które chcą działać, chcą rozwijać sektor ekonomii społecznej, a tak naprawdę bardzo ważną część naszego miasta. To są nie tylko ludzie, ale też pomysły i ideały, które są nam bardzo bliskie. Chcemy być blisko mieszkańców, chcemy pomagać każdemu mieszkańcowi i tak się stało, że tutaj pomagamy w dwójnasób. Po pierwsze jest to Spółdzielnia Socjalna, która będzie prowadzić tę restauracją, ale po drugie jest to dobra restauracja” – powiedział Andrzej Wnuk.

Prezydent w swojej wypowiedzi nawiązał także do pierwszej restauracji jaką miasto utworzyło. „Peron” to restauracja na zamojskiej stacji PKP. „Restauracja „Peron” osiągnęła świetne wyniki, oszałamiający sukces, zakładaliśmy, że będzie tam wydawane 150-170 posiłków dziennie, a jest wydawane 300 do 400 w lepszym dniu. Tam już mamy kres możliwości rozwoju, nie mamy możliwości aby zrobić więcej, tutaj będziemy mogli robić więcej i już widzimy, że jest zapotrzebowanie na tego typu restaurację. Bardzo dziękuję pani Barbarze Gajos, która jest tak jak mówiłem, matką chrzestną „22 400 Restauracji” ale także prawdziwą matką tego przedsięwzięcia” – dodał Andrzej Wnuk.

Wystrój restauracji to pomysł miejskich urzędników, ale na ścianach wiszą obrazy ze studia Aga Modern Art, znajdującą się w restauracji zieleń zasponsorowała PSB Mrówka Zamość. Prezydent Wnuk podziękował za zaangażowanie w utworzenie „22 400 Restauracji”, to pokazało, że wiele osób w Zamościu pomaga, w nieoczywistych inwestycjach.

„Pomysł na restaurację jest bardzo prosty: smacznie, w miarę tanio i dostępnie. Widzieliśmy po restauracji „Peron”, że lokalizacja troszeczkę na odludziu jest problemem, mimo to jak mówiłem restauracja odniosła bardzo duży sukces. W centrum miasta liczymy nie tylko na stałych klientów, których mamy ale także na turystów. Liczymy, że „22 400 Restauracja” rozwinie się w pełni. Jesteśmy przekonani, że kuchnia, która tutaj będziemy serwować, będzie smakowała. Dzisiaj jest szczególny dzień Środa Popielcowa, więc mamy dania wege, zachęcam do ich spróbowania, będzie smacznie będzie też kolorowo, co jest bardzo ważne” – dodał Andrzej Wnuk.

„Dzięki chęciom i woli pana prezydenta, dzięki temu, że pani prezydent Anna Maria Antos dała zielone światło, na utworzenie restauracji, powstały miejsca pracy dla osób, którym w pewnym momencie życia nie ułożyło się wystarczająco pomyślnie” – powiedziała Barbara Gajos.

Najpierw zielone światło dała prezydent Anna Maria Antos, następnie radca miejski Nowak zaakceptował pomysł statutu na spółdzielnię, następnie pozyskano środki z funduszy unijnych. Prezydent i Miasto Zamość przekazało część sprzętów, które w różnych instytucjach były nieużywane, pozwoliło to wyposażyć częściowo kuchnię Na końcu powołany został zarząd, w skład którego weszli: Prezes Zarządu Krzysztof Sokołowski, Zastępca Prezesa Agnieszka Nowak i Członek Zarządu Barbara Gajos.

„22-400 Restauracja” daje pracę sześciu kobietom (ich średnia wieku to 55 lat), które wcześniej uczestniczyły w warsztatach organizowanych przez Centrum Integracji Społecznej. 

Dziewczyny są fantastyczne, testują, próbują, ścierały się tutaj, praktycznie od listopada po to, żeby stworzyć coś co jest fajne, smaczne, co jest w odpowiedniej cenie, jest kolorowe, z zamojskiej mąki, z tego co jest najlepsze tutaj u nas w regionie. Mam nadzieję, że państwu będzie smakować i dziękuję wszystkim, którzy się zaangażowali w „22 400 Restauracja” – w ciepłych słowach o zespole „22-400 Restauracja” powiedziała Barbara Gajos.

W menu znajdujemy smaczne dania domowe, przygotowane z dobrej jakości produktów. Specjalnością lokalu mają być pierogi i kolorowe naleśniki. Za niemałą porcję pysznej gorącej zupy zapłacimy 7 zł, za drugie danie 20zł, a pełny zestaw kosztuje 22zł. Porcja pierogów kosztuje 14zł, a porcja naleśników 13zł.

Poza sezonem turystycznym, lokal czynny jest od poniedziałku do piątku od 10.00 do 17.00, a kiedy do Zamościa będzie przyjeżdżało więcej turystów, godziny otwarcia maja zostać wydłużone.

Fot: Facebook 22 400 Restauracja

 

Poprzedni artykułUSG brzucha u dzieci – trwają zapisy!
Następny artykułZ ostatniej chwili. Droga Żdanów – Mokre zablokowana (zdjęcia)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments