Znana postać w świecie pizzy Marcin Kozicki w Zamościu (WYWIAD)

0
511

7 lutego br. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Zamościu odbędą się warsztaty z pieczenia pizzy domowej dla uczniów. Prowadzącym będzie znana postać w świecie pizzy Pan Marcin Kozicki, szkoleniowiec z zakresu pizzy oraz kuchni włoskiej.

Pan Marcin na co dzień swój wolny czas poświęca na hobbistyczne gotowanie i chętnie dzieli się swoja wiedzą na grupie Facebook „Mistrzowie pizzy&pasty”. Pana Marcina znaleźć tez możemy na Instagramie pod nazwą @co_dzis_zjemy. Pan Marcin od 12 lat związany jest z gastronomią. Pracując na każdym stanowisku w lokalach gastronomicznych, zdobył wiedzę i umiejętności, które pozwalają mu prowadzić restaurację i przeprowadzać różne szkolenia.

Wydarzenie to zorganizowane będzie przez Stowarzyszenie „Wszyscy Razem” i pięknie wpisuje się w obchody Międzynarodowego Dnia Pizzy!

Pan Marcin obecnie przebywa we Włoszech na szkoleniu i zawodach dla pizzaiolo czyli osób specjalizujących się w robieniu pizzy ale udało nam się chwilę porozmawiać.

Nowy Kurier Zamojski: Jakie były Pana początki, skąd zainteresowanie kuchnia włoską? Na jakich stanowiskach Pan pracował?

Marcin Kozicki: Od najmłodszych lat wyjeżdżałem do Włoch, ponieważ tam pracowała moja mama. Potem pracowałem w Polsce w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej. Przebyłem całą drogę, najpierw pracowałem na zmywaku, później jako kelner następnie barista, na końcu byłem managerem restauracji. Cały czas doskonaliłem swoje umiejętności specjalizując się w kuchni włoskiej, szczególnie zaś zafascynował mnie zawód pizzaiolo. Z czasem „rozkręciłem” Instagrama, mam grupę na Facebooku, jestem także na Tik-Toku. Pokazuje ludziom co mogą zjeść i jak jedzenie to przygotować.

NKZ: Czy lubi Pan prowadzić warsztaty, szkolenia? I czy uczenie innych jest trudne?

MK: Z własnych doświadczeń wiem, że ktoś kto mnie uczył nie zawsze umiał wiedzę tę przekazać. Dlatego prowadzę warsztaty zarówno dla amatorów jak i zawodowców. Polacy zajmują drugie czy trzecie miejsce na świecie w robieniu pizzy przez amatorów. Uczenie innych sprawia mi przyjemność, biorę udział w unijnych projektach.

NKZ: Jak będzie Pan spędzał Międzynarodowy Dzień Pizzy, przypadający na 9 lutego?

MK: Tego dnia będę prowadził warsztaty w Poznaniu, będę uczył młodzież szkolną jak robić pizzę.

NKZ: Jakie błędy najczęściej popełniamy przy robieniu pizzy?

MK: Największym błędem przy robieniu pizzy jest to, że chcemy dać za dużo składników. Tymczasem sekretem pizzy jest to, że smaki muszą być dobrze skomponowane. Pizza też może być daniem szlachetnym, którym można się najeść. Ale tu wszystko musi współgrać.

NKZ: Dziękuję za rozmowę.

MK: Dziękuję i wszystkich zapraszam na moje media społecznościowe.

Fot:Stowarzyszenie „Wszyscy Razem”

20220329 1251191 Znana postać w świecie pizzy Marcin Kozicki w Zamościu (WYWIAD)

Poprzedni artykułBezpłatne Warsztaty Kampanii BEZPIECZNY MALUCH
Następny artykułW Zamościu i Szczebrzeszynie odbędzie się 9.edycja Festiwalu Stolica Języka Polskiego
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments