Immunologia to dział nauki, który wymaga jeszcze wielu odkryć. Znanych jest jednak już przynajmniej kilka składników diety o potencjale wzmacniającym odporność. Wiedzę tą wykorzystuje się między innymi do indywidualizacji suplementacji diety w okresach wzmożonej zachorowalności na infekcje, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W celu oceny znajomości tej wiedzy przeprowadzono badanie ankietowe dotyczące zwyczajów żywieniowo-suplementacyjnych Polaków.
Badanie ankietowe dotyczące zwyczajów żywieniowo-suplementacyjnych Polaków
Prawie ¾ mieszkańców Polski średnio do 3 razy w roku smaga się z przeziębieniami. Jest to ilość infekcji dróg oddechowych, którą zwyczajowo obserwuje się w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Co czwarta osoba jednak doświadcza aż 4 – 6 przeziębień w ciągu roku, co oznacza około miesiąca „wyjętego z życia” na kurowanie się.
Niewiele ponad 40% badanych osób zadeklarowało zmiany związane ze stylem życia w okresie jesienno-zimowym, w tym zmiany żywieniowe. Pomimo medialnej dezorientacji czym jest lek a czym suplement, to aż 81% osób zmieniających swoje nawyki decydowało się na wprowadzenie do diety suplementów poprawiających stan odżywienia.
Jakie suplementy na odporność stosują Polacy?
Największą popularnością cieszą się w Polsce preparaty zawierające witaminę C. Ponad 90% osób w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje decyduje się na witaminę C samą lub z dodatkiem rutyny. Prawie 2/3 osób sięga po witaminę D, podczas gdy zaleca się to całemu społeczeństwu.
Spośród substancji odżywczych ciekawe okazało się podejście do składników mineralnych. Podczas gdy cynk ma największy udział w budowaniu funkcji układu odpornościowego, to magnez okazał się być powszechniejszym wyborem wśród Polaków. Stosowanie cynku zadeklarowało 25% badanych osób, magnezu z kolei 62,6%.
Badacze zaobserwowali podobny poziom świadomości respondentów na temat roli cynku w kształtowaniu odporności jak na temat roli probiotyków (26,8%). Probiotyki ze względu na pośrednie wzmacnianie wielu mechanizmów odpornościowych zyskują coraz większe poparcie w literaturze fachowej.
Więcej szczegółów (np. popularność innych rodzajów preparatów, a także innych rodzajów interwencji niż dietetyczne), na temat tego, jak Polacy postrzegają wzmacnianie odporności na zimę oraz co stosują, gdy czują się zagrożeni infekcją, znaleźć można w pełnym raporcie z badań.
Bardzo ciekawe badania, sam suplementuje witaminę D i C jesienią, staram się unikać alkoholu.