Technologia rozwija się w bardzo szybkim tempie, co widać dobrze także wśród pojawiających się na rynku nowych urządzeń kuchennych. Sprzęt AGD coraz częściej staje się w pełni zautomatyzowany i wielofunkcyjny, tak jak to tylko możliwe, ułatwiając gotowanie, pieczenie czy nawet smażenie albo grillowanie. Które urządzenia są rzeczywiście warte uwagi, dobrze sprawdzają się w kuchni i potrafią ułatwić codzienne przygotowania posiłków? Oto kilka propozycji.
Wyciskarka wolnoobrotowa dla soków pełnych smaku i witamin
Domowe soki są pyszne, nie zawierają żadnych barwników, substancji chemicznych, ani cukru i są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale także i dzieci. Jednym z popularniejszych urządzeń do robienia domowych soków z owoców i warzyw są sokowirówki. Warto jednak wiedzieć, że urządzenia te przez swoje wysokie obroty pracy i wytwarzane ciepło wytrącają część ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów z owoców. Żeby mogły one je zachować, należy wyciskać z nich sok powoli i w niskiej temperaturze.
Wyciskarka wolnoobrotowa miażdży wrzucone do niej warzywa i owoce stopniowo, przez co zachowuje zawarte w nich składniki odżywcze. Do przeznaczonego na to pojemnika w urządzeniu wkłada się pokrojone lub całe, w zależności od modelu, owoce i/lub warzywa. W środku znajduje się część nazywana ślimakiem, zaokrąglony wałek, który obracając się, ugniata i miażdży owoce siłą nacisku. Aksamitny sok powoli spływa do jednego pojemnika, a miąższ i części owoców nieprzepuszczone przez sitko spadają do drugiego.
Frytkownica beztłuszczowa – chrupiące frytki bez oleju
Frytkownica beztłuszczowa wyglądem przypomina tradycyjne urządzenie zamykane od góry. Różni się od niego jednak znacząco, ponieważ nie używa się w niej ani odrobiny oleju czy żadnego innego tłuszczu. Frytkownica beztłuszczowa działa podobnie do piekarnika konwekcyjnego, gdzie frytki, ryba, mięso, czy nawet warzywa, pieczone są gorącym powietrzem zamkniętym w stosunkowo niewielkim urządzeniu. Dzięki temu frytki z takiej frytkownicy wychodzą chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku, a jednak mają znacznie mniejszą kaloryczność od tych przygotowanych w tradycyjny sposób.
Ponieważ beztłuszczowe frytkownice bardzo dobrze przyjęły się na rynku, producenci od jakiegoś czasu coraz częściej wzbogacają tego typu urządzenia o dodatkowe funkcje. W ten sposób mała poręczna frytkownica może stać się sprzętem gotującym, piekącym, a nawet grillującym, w dodatku mobilnym.
Płyta indukcyjna – wygodne, bezpieczne i energooszczędne gotowanie
Płyty indukcyjne nie są nowym wynalazkiem, jednak wciąż wiele osób dopiero odkrywa ich sposób działania. Sam brak podłączenia gazowego takiego urządzenia dla wielu jest już sporą zaletą wiążącą się z mniejszymi kosztami użycia, a nawet wyższym bezpieczeństwem. Płyty indukcyjne mogą być samodzielnymi modelami do zabudowy. Coraz częstszym wyborem jest także kuchenka elektryczna z płytą indukcyjną i piekarnikiem.
Wśród zalet płyt indukcyjnych wymienia się przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania. Sposób działania takiej płyty różni się znacznie od modeli gazowych. Sama płyta indukcyjna podczas pracy nie nagrzewa się aż tak bardzo, jak tradycyjne płyty gazowe. Po skończonym gotowaniu często pokazuje ona informację o nagrzaniu, zwykle jest wyposażona w blokady i timery. Wygoda użytkowania, energooszczędność i ryzyko poparzenia zmniejszone do minimum mówią same za siebie.
Piekarnik parowy – wielofunkcyjne urządzenie do gotowania i pieczenia
Dania przygotowywane na parze są pyszne, pełne smaku, soczyste, miękkie, a przede wszystkim zdrowe. W urządzeniach parowych nie używa się żadnych tłuszczy takich jak olej, więc wychodzące z nich dania są lekkie i niskokaloryczne, szczególnie gdy mowa o warzywach, drobiu, czy rybach. Piekarniki parowe to zwykle urządzenia wielofunkcyjne – od tradycyjnych modeli różnią się dodatkowymi funkcjami, które pozwalają na przygotowywanie dań w różny sposób za pomocą jednego sprzętu.
Piekarniki parowe można podzielić na urządzenia z pojemnikiem, do którego wlewa się wodę oraz z podłączem do źródła wody bieżącej. Gorąca para wodna pozwala na przygotowanie warzyw, mięs, ryb, a nawet deserów, w prosty i zdrowy sposób. Piekarnik z funkcjami parowymi pozwala na znacznie więcej niż małe urządzenie takie jak parowar. Różnią się one przede wszystkim pojemnością oraz zakresem temperatur, który w piekarnikach sięgać może nawet 270 stopni, podczas gdy w parowarach osiąga średnio 130 stopni.
Robot kuchenny, zmywarka, wyciskarka i piekarnik parowy mam! Jeszcze do listy dodałabym roombę i braavę, które ogarną kuchnie po gotowaniu 😀