Jakie pojemniki na żywność będą odpowiednie do przechowywania jedzenia w domu?

0
322

Czy można przechowywać resztki w pojemniku, w którym kiedyś znajdowała się ubita polewa? Czy można podgrzewać żywność w „wynosowych” pojemnikach styropianowych? Wiemy, że mleko należy przechowywać w lodówce, ale co z otwartą butelką sosu do sałatek? Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby wybrać odpowiednie pojemniki podczas przechowywania żywności w domu.

Używaj jednorazowych drewnianych przedmiotów tylko raz

Nie używaj ponownie pojemników na żywność, które są trudne do czyszczenia lub mogą zanieczyścić przechowywane przedmioty

Niektóre pojemniki na żywność są trudne do czyszczenia, odnosi się to też do ich pokrywek. Dobrymi przykładami są plastikowe butelki na wodę i pojemniki na jogurt. Mimo że te pojemniki pierwotnie zawierały żywność (lub wodę), są trudne do czyszczenia i nie powinny być ponownie używane. Inne przedmioty jednorazowego użytku, których nie należy ponownie używać, to jednorazowe plastikowe przybory, talerze i kubki, tacki styropianowe lub pojemniki na wynos.

Jakie pojemniki na żywność będą odpowiednie do przechowywania jedzenia w domu?

Niektóre drewniane artykuły spożywcze, takie jak patyczki do lodów i szaszłyków, są przeznaczone do jednorazowego użytku. Alternatywą dla tych drugich jest wariant wykonany z metalu. W przypadku pierwszych, kup jeden z pojemników do robienia lodów z uchwytami wielokrotnego użytku.

Zachowaj ostrożność przy wyborze pojemników do podgrzewania

Liczne badania naukowe wykazały, że używanie niewłaściwego rodzaju pojemnika podczas podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej może przenosić do żywności szkodliwe chemikalia. Najlepiej będzie wybrać szklane lub plastikowe pojemniki. Dodatkowo w mikrofalówce nie powinny znaleźć się opakowania ze styropianu.

Jak prawidłowo przechowywać jedzenie?

Przechowuj łatwo psujące się produkty spożywcze w lodówce lub zamrażarce:

  • mięso, drób, ryby, jajka i produkty mleczne (mleko, ser, jogurt itp.) to produkty mające tendencję do szybkiego psucia się. Ta żywność (surowa lub gotowana) powinna być przechowywana w lodówce. Przez dłuższy czas mięso, drób, ryby i większość serów można zawinąć w folię aluminiową lub umieścić w woreczku do zamrażania,
  • większość owoców i warzyw skorzysta na przechowywaniu w lodówce. Aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność, zawsze przechowuj pokrojone lub pokrojone w plastry owoce w lodówce, lub na lodzie. Kilka wariantów – zwłaszcza banany, awokado, pomidory, cebule i słodkie ziemniaki – zmięknie i zmieni kolor na brązowy w przypadku lodówki, więc przechowuj je w temperaturze pokojowej, aż będziesz gotowy do ich wykorzystania,
  • przechowuj gotowane lub przygotowane potrawy w lodówce. Jeśli otworzysz puszkę brzoskwiń lub przygotujesz makaron i ser z mieszanki pudełkowej, zawsze przechowuj resztki w lodówce. Tyczy się to też wszelkich resztek gulaszu w puszkach, fasolki po bretońsku, dań z makaronu i innych podobnych produktów.

Podsumowanie

Opakowania na żywność przydają się nie tylko wtedy, gdy chcemy wziąć przygotowany posiłek do pracy czy uczelni. Można też w prosty sposób wykorzystywać je do przechowywania żywności, więc mowa tu o wszechstronnym produkcie kuchennym.

Poprzedni artykuł7x Jarmusch – kultowe filmy Jima Jarmuscha w zamojskim kinie
Następny artykułJarmark Świąteczny powraca na Rynek Wielki!
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments