Wielkie kiszenie kapusty

0
780
fot. Muzeum Wsi Lubelskiej

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę (4.10) w lubelskim skansenie.

page1image10228992Tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego przedstawiony zgodnie z tradycjami, jakie miały miejsce w okolicach Biłgoraja. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty, tej w główkach i posiekanej. Wszystko w wesołej atmosferze z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Także w niedzielę, o godz. 16:00 odbędzie się Msza św. w zabytkowym kościele z Matczyna.

page1image10228416Obieraczki kapuściane 4 października 2020 (niedziela), w godz. 14.00-15.30 I Muzeum Wsi Lubelskiej.
page1image10229184

Bilety: 18 zł/normalny, 9 zł/ulgowy

 

Poprzedni artykułZnamy laureatów konkursu „Rolnik z Lubelskiego 2020”
Następny artykuł25-latka dachowała renault
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments