Dnia 19 września 2020 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa
i Roztocza 2020”, organizowanego przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Komisja oceniła łącznie 53 wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek. Konkurs prowadzony był w 3 kategoriach. W składzie komisji był Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu, Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”, Sylwester Kruk – restaurator, właściciel Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu, oraz Karczma Zamojszczyzna w Sitańcu Wolica, Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość, Victor Gora – znawca smaku z Francji.
Nagrody w kategorii „Wyroby gastronomiczne”
3. Miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
2. Miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
- Miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku
Nagrody w kategorii „Wypieki”
3. Miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Koloni
2. Miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
- Miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku
Nagrody w kategorii „Nalewki”
3. Miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
2. Miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk – Zamość
- Miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk – Zamość
Materiał nadesłany