Zamojski Dom Kultury zaprasza restauracje, kucharzy indywidualnych, koła gospodyń wiejskich i osoby prywatne do udziału w Konkursie Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”.
Celem konkursu jest promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza, podnoszenie atrakcyjności turystycznej Zamościa i Roztocza, kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza, promocja i dokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur oraz promowanie producentów żywności i regionalnych potraw.
Konkurs odbędzie się w 3 kategoriach: wyroby gastronomiczne, wypieki oraz nalewki. Udział w konkursie mogą wziąć podmioty prawne i fizyczne. Do potraw zgłoszonych uczestnicy we własnym zakresie zapewniają sobie produkty. Organizator zapewnia stoły, dostęp do energii. Prezentacja potraw oraz ocena jury powołanego przez organizatorów odbędzie się 19 września br. o godziny 13.00 (sobota). Podsumowanie konkursu około godziny 14.00. Nagrody dla zwycięzców konkursu: Certyfikaty „Smaki Zamościa i Roztocza” – Lokalna Organizacja Turystyczna „Zamość i Roztocze”, Nagrody za trzy pierwsze miejsca w każdej z kategorii, Promocję na stronach internetowych: www.roztocze.org i www.zdk.zamosc.pl, Możliwość umieszczenia w karcie menu dopisku: Certyfikat w Konkursie „Smaki Zamościa i Roztocza – 2020”. W dniu konkursu każdy uczestnik wypełnia oświadczenie o stanie zdrowia. Karty zgłoszenia do konkursu (w załączeniu) należy dostarczyć do 17 września 2020 r. drogą elektroniczną na adres e-mail: sekretariat@zdk.zamosc.pl wpisując w temacie: konkurs potraw lub pocztą na adres: 22-400 Zamość ul. Partyzantów 13.
Źródło: ZDK