Biała herbata to jedna z najzdrowszych herbat na świecie. Dawniej dostępna tylko dla cesarzy, obecnie doceniana przez coraz więcej osób. Ma wyjątkowo delikatny smak. Biała herbata uznawana jest za najszlachetniejszą, w przeszłości jako produkt luksusowy. Ma delikatny, słomkowy kolor oraz bardzo łagodny, lekko słodkawy smak. Pochodzi z młodych pędów, które są zbierane wczesną wiosną. Jest najmniej przetworzoną postacią herbaty.
Właściwości białej herbaty.
Jest dobroczynna dla serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu.
Bogata w witaminę C, która wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom.
Mogą po nią sięgać diabetycy, pomaga w regulowaniu poziomu glukozy, zmniejsza odczucie pragnienia.
Opóźnia procesy starzenia, jest pomocna w regeneracji komórek skóry. Działa antynowotworowo, wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na metabolizm organizmu, mogą po nią sięgać osoby dbające o linię.
Spożywana regularnie wzmacnia kości , zapobiegając osteoporozie i zapaleniom stawów.
Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a co więcej łagodzi stres. Chroni zęby, zawiera naturalne fluorki i substancje antybakteryjne.
Jak parzyć białą herbatę?
Jedna mała łyżeczka herbaty wystarcza na filiżankę (120 ml).
Parzymy od 2 do 5 minut w temperaturze nieprzekraczającej 90 stopni Celsjusza.
Herbata będzie mocniejsza, jeżeli użyjemy więcej liści przy przygotowywaniu naparu.
Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie, wydłużając za każdym razem czas parzenia o około 30 sekund.
Dostępne są również herbaty rozkwitające. Proces parzenia jest zadziwiający. Z małej zwiniętej kulki stopniowo rozwijają się pojedyncze płatki. Po upływie 3 minut pojawia się piękny kwiat. Taką herbatę najlepiej parzyć w szklanym naczyniu, by można było podziwiać powolne rozkwitanie.
O czym warto pamiętać, kiedy sięgamy po białą herbatę?
Najlepiej wybierać herbatę liściastą sypaną, bez dodatku sztucznych substancji zapachowych. Nie należy spożywać jej więcej niż 5 filiżanek dziennie. Właściwości pobudzające białej herbaty mogą powodować problemy z zasypianiem, dlatego też nie powinniśmy po nią sięgać przed snem.
Materiał Partnera