Pokazy kulinarne Kamila Kotarskiego, poczęstunek oraz widowiskowe darcie pierza. To wszystko już wkrótce w Zwierzyńcu

0
556

Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Zwierzyńcu uzyskało grant z Narodowego Centrum Kultury w programie Kultura Interwencje 2018. EtnoPolska! W ramach projektu zorganizuje 9 listopada Jesienny Dzień Kultury Lokalnej, podczas której znany kucharz Kamil Kotarski zaprezentuje pokaz kulinarny z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników a także przywróci pamięć jesiennemu przysmakowi – gęsinie.

Kamil Kotarski jest kucharzem, ekspertem i autorytetem w dziedzinie kuchni lubelskiej i promotorem kuchni regionalnej Lubelszczyzny, bierze udział w realizacji projektu “Smakuj Lubelskie 2018”, jest autorem książki “Kuchnia Lubelska”. Pokazowi kulinarnemu towarzyszyć będzie zespół śpiewaczo – obrzędowy, który zaprezentuje widowisko obrzędowe „Darcie pierza na pierzynę panny młodej”.

Ale to nie wszystko, ciekawym elementem projektu jest zbiór lokalnych przepisów i wspomnień kulinarnych. Zbiór przepisów zostanie wydany formie broszury z podaniem autorów przepisów. Już teraz Centrum Kultury rozpoczęło zbieranie przepisów.

Centrum Kultury prosi o podzielenie się tradycyjnym, lokalnym czy też rodzinnym  przepisem oraz wspomnieniami związanymi z lokalną kuchnią. Kontakt: Teresa Marcinkowska, tel. 84 687 26 60, e-mail: biuro@kultura-zwierzyniec.pl, lub zapraszamy do odwiedzenia informacji turystycznej.

Projekt Jesienny Dzień Kultury Lokalnej został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura-Interwencje 2018. EtnoPolska.

plakat 9 11 Pokazy kulinarne Kamila Kotarskiego, poczęstunek oraz widowiskowe darcie pierza. To wszystko już wkrótce w Zwierzyńcu

Poprzedni artykułHojni zamościanie – rekordowa kwesta na odnowę nekropolii
Następny artykułPremiera filmu o Braciach Pomarańskich, twórcach Kuriera Zamojskiego
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments