Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Zwierzyńcu uzyskało grant z Narodowego Centrum Kultury w programie Kultura Interwencje 2018. EtnoPolska! W ramach projektu zorganizuje 9 listopada Jesienny Dzień Kultury Lokalnej, podczas której znany kucharz Kamil Kotarski zaprezentuje pokaz kulinarny z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników a także przywróci pamięć jesiennemu przysmakowi – gęsinie.
Kamil Kotarski jest kucharzem, ekspertem i autorytetem w dziedzinie kuchni lubelskiej i promotorem kuchni regionalnej Lubelszczyzny, bierze udział w realizacji projektu “Smakuj Lubelskie 2018”, jest autorem książki “Kuchnia Lubelska”. Pokazowi kulinarnemu towarzyszyć będzie zespół śpiewaczo – obrzędowy, który zaprezentuje widowisko obrzędowe „Darcie pierza na pierzynę panny młodej”.
Ale to nie wszystko, ciekawym elementem projektu jest zbiór lokalnych przepisów i wspomnień kulinarnych. Zbiór przepisów zostanie wydany formie broszury z podaniem autorów przepisów. Już teraz Centrum Kultury rozpoczęło zbieranie przepisów.
Centrum Kultury prosi o podzielenie się tradycyjnym, lokalnym czy też rodzinnym przepisem oraz wspomnieniami związanymi z lokalną kuchnią. Kontakt: Teresa Marcinkowska, tel. 84 687 26 60, e-mail: biuro@kultura-zwierzyniec.pl, lub zapraszamy do odwiedzenia informacji turystycznej.
Projekt Jesienny Dzień Kultury Lokalnej został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura-Interwencje 2018. EtnoPolska.