Mazagran – pełny smak kawy
20 maja 2017 r. w Kawiarni Mazagran odbył się pierwszy, ale nie ostatni w jej podwojach, Cupping. Został przeprowadzony przez Pawła Wojtysiaka, pracownika Palarni Kawy Kaffe 2009 z Biłgoraja. Kawy tej palarni serwowane są w Kawiarni Mazagran, można je tam także nabyć.
Wydarzenie ogłoszone na łamach Kuriera Zamojskiego i FB zgromadziło kilkunastu miłośników kawy. Zgromadzili się żądni wiedzy i degustacji swojego ulubionego napoju. Ilość zainteresowanych osób zupełnie nie dziwi. Kawa jest stałym elementem naszego życia. W każdym domu jest ktoś, kto nie wyobraża sobie bez niej ani jednego dnia. Jej aromat pobudza – sam w sobie daje energię do działania… a czynność parzenia lub jak kto woli przygotowania kawy to codzienny rytuał. Charakterystyczny aromat dla większości – bardzo przyjemny to zapach, którego uczymy się od dziecinnych lat i nasze mózgi bezbłędnie go kojarzą. Naturalny, cudowny, niezbędny każdego dnia. Uniwersalność kawy sprawia, że ma tylu zwolenników, żeby nie powiedzieć wyznawców 😉 Z jednej strony pobudza i mobilizuje – dając zastrzyk kofeiny czyli energii w czystej postaci, z drugiej zaś jest synonimem relaksu. Odpoczynek przy filiżance bosko aromatycznej kawy daje wytchnienie i uczucie błogiego spokoju.
Żyjemy szybciej i mocniej. Zajęci i zmęczeni mamy jednak większą świadomość swoich potrzeb. Wybieramy produkty ekologiczne, organiczne, bo chcemy mieć wpływ, na to czego dostarczamy sami naszym organizmom. Rozumiejąc mechanizmy działania marketingu, chcemy sami zbadać, sprawdzić jakość produktów, których używamy każdego dnia. Nie tylko zdać się na reklamy.
Cupping jest właśnie taką metodą poznania, zbadania i porównania smaków, aromatów, całego bukietu doznań zamkniętych w małych ziarenkach kawy, które mielimy, i z których powstaje coś, co większość kocha, czyli napar kawy.
Pan Paweł profesjonalnie zorganizował stanowiska do degustacji. Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób przygotować kawę do cuppingu. Jakich powinniśmy użyć naczyń, łyżek, jaka powinna być temperatura wody. Waga próbek. Grubość mielonych ziaren. Jakie warunki wpływają na samą degustację. Wyczerpująco przedstawił sam proces palenia oraz zmiany zachodzące podczas wypalania kaw. Poznaliśmy wiele pojęć używanych przez profesjonalistów. Doszukiwaliśmy się bogactwa nut smakowych, których w normalnych warunkach bez odpowiedniej oprawy nie bylibyśmy w stanie wyczuć tak dobrze i w takim wymiarze.
Jak wygląda sama uprawa, w jakich warunkach rodzą się najlepsze ziarna kawy. Wywiązało się wiele dyskusji. Zwłaszcza panowie omawiali szczegóły techniczne budowy młynków, rodzajów ekspresów.
Ilu smakoszy tyle opinii. Czy zielona kawa naprawdę odchudza? Ile jest kofeiny w kawie? Jaka kawa jest mocniejsza i bardziej pobudzająca? I czy z mlekiem czy bez mleka???
Temat niby znany, ale nie znany… o czym przekonaliśmy się naocznie.
Bezpośredni kontakt z profesjonalistą w warunkach warsztatowych – a jednak nad wyraz przyjemnych ( np. właśnie we wnętrzu Kawiarni Mazagran) spowodował, że taka degustacja to czysta przyjemność i radość. Doświadczyli tego uczestnicy oddając się temu, co uwielbiają, czyli kawie w zupełnie innej – fascynującej formie.
Uczestnicy jednogłośnie stwierdzili- JESZCZE!!!
Dominika Bojarczuk
Gdzie dokładnie jest ta kawiarnia?