X Zamojskie Kolędowanie za nami (Pełna galeria zdjęć)

0
2183

Dzisiaj w mroźną niedzielę 8 stycznia, na zamojskim Rynku Wielkim było tłoczno i gwarno. Już po raz dziesiąty odbyło się „Zamojskie Kolędowanie”. Organizatorem, jak co roku, był Zamojski Dom Kultury oraz Polski Związek Łowiecki – Zarząd Okręgowy w Zamościu. Kolędnikami po raz kolejny „dyrygowali” Kasia Figura (Zamojski Dom Kultury) i Łukasz Kot (Katolickie Radio Zamość).

Tłumnie zgromadzonym mieszkańcom, w repertuarze kolęd i pastorałek zaprezentowali się pracownicy zamojskich instytucji, urzędów, stowarzyszeń oraz dzieci i młodzież zamojskich szkół.
Przy Szopce na Rynku Wielkim kolędowali m.in.: Radni i Pracownicy Urzędu Miasta wraz z Prezydentem Andrzejem Wnukiem – na melodeonie (akordeon diatoniczny, irish box) umiejętnie akompaniował im Damian Miechowicz – dyrektor Wydziału Turystyki i Promocji UM. Kolędowali także Sygnaliści, Szkoła Muzyczna „Yamaha”, Chór „Knieja” Polskiego Związku Łowieckiego, Chór „Starsza Paka z Okrąglaka”, Przedszkolaki z Przedszkola „Słoneczko” (Pracowite Mrówki i Skrzaty), Zespół „Wigor Band” z Dziennego Domu Seniora, Kadra i Pracownicy 3 Batalionu Zmechanizowanego w Zamościu, Grupa Śpiewacza „Czerwone Korale” z Zawady, Koło Przewodników PTTK, Kresowe Bractwo Motocyklowe „Biały Kruk”, „Wesołe Gosposie” z Sitańca Wol., Zamojski Klub Rotariański, Szczebrzeska Kapela Podwórkowa, Akademia Rozwoju „Violinki”, Zamojski Dom Kultury oraz wykonawcy indywidualni: Maria Adamczyk, Julia Majer, Ola Gil, Ola Mulawa. X Zamojskie Kolędowanie zakończyło wspólne wykonanie kolędy „Bóg się rodzi”. Atmosfera, mimo siarczystego mrozu, była gorąca. Kolędnicy rozgrzewali się gorącą herbatą i pysznym grzańcem. Z okazji jubileuszowego już Kolędowania, myśliwi z Polskiego Związku Łowieckiego przygotowali wyśmienitą niespodziankę kulinarną – pieczonego dzika roztoczańskiego, przyrządzonego wybornie przez Zajazd „Kalinka” z Kaczórek.

 

 

Poprzedni artykułMnóstwo atrakcji i to całkiem za darmo. FERIE 2017 w Zamojskim Domu Kultury [PROGRAM]
Następny artykułMąka Zamojska nominowana w konkursie. Głosujmy!
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments